Perhe työnantajana

Palkka

Palkka maksetaan heti hoitotapahtuman jälkeen hoitajan läsnäollessa tilille tai käteisellä. Minimimaksu on kahden tunnin palkka. Palkka maksetaan puolen tunnin tarkkuudella.

Tosite palkanmaksusta

Perhe antaa maksamistaan palkoista lastenhoitajalle tositteen. Tulostettava malli sivun alareunassa tai tekemällä vapaamuotoisen tositteen.

Tulorekisteri

Perhe ilmoittaa kaikki maksamansa tulot tulorekisteriin palkanmaksua seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä. Tulorekisteri-ilmoituksen voi täyttää osoitteessa https://www.vero.fi/tulorekisteri/yksityishenkilöt/
Tulorekisterin puhelinpalvelu on avoinna arkisin kello 9–16.15

Työttömyysvakuutusmaksu

Perheen tulee vähentää palkanmaksun yhteydessä kaikilta 17–64-vuotiailta hoitajilta palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 1,25% (katso erillinen taulukko sivun alaosasta). Tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella perhe saa laskun työttömyysvakuutusmaksusta, jos maksaa palkkoja yli 1300e/vuodessa. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan (0,45%) että palkansaajan (1,25%) työttömyysvakuutusmaksut.

TyEL-eläkevakuutusmaksu

TyEL-eläkevakuutusmaksu koskee 17–67-vuotiaita hoitajia. Maksu on kuukausi- ja työntekijäkohtainen ja se maksetaan, mikäli samalle työntekijälle maksettujen palkkojen määrä on yli 60,57€/kk.

Hoitajan palkasta vähennetään työntekijän osuus, mikä on 17-52-vuotiailla ja 63-67-vuotiailla 6,75 % ja 53–62-vuotiailla 8,25% . Tulorekisteri-ilmoituksessa valitaan työeläkevakuutusyhtiö mitä haluaa käyttää. Työeläkevakuutusyhtiö lähettää laskun. Perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 25,30% palkasta.

Ennakonpidätys

Maksetaan kun perhe maksaa samalle hoitajalle yli 1500€/vuosi. Palkanmaksua seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä Oma vero palvelun kautta https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/omavero/

Sosiaaliturvamaksu

Työnantajan sosiaaliturvamaksu vuonna 2019 on 1,34% palkasta, jos palkansaaja on 16-67 -vuotias. Sitä ei tarvitse maksaa, jos työntekijälle maksettu palkka on alle 1 500 euroa vuodessa.

Tapaturmavakuutus

Perheen tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Tapaturmavakuutus tulee ottaa, jos maksaa työntekijöille palkkaa yli 1300€/vuodessa. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä.

Kotitalousvähennys

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista.