Teksti ja kuvat: Terhi Kangas
Lahtelainen ystävä on arjen tuki maahanmuuttajaäidille
Vuoden 2024 maailman onnellisuusraportissa Afganistan oli viimeisellä sijalla. Suomi piti tilastossa kärkipaikkaa seitsemättä kertaa peräkkäin. Äitiys on universaali onnenaihe, jota Benafsha ja Tiia saavat nyt yhdessä kokea pienistä lapsistaan nauttien.
Afganistanilainen Benafsha Jamal muutti miehensä ja pienen poikansa kanssa Lahteen kesällä 2023. Kuten uutismediat ovat meille Suomeenkin kertoneet, on Afganistan tällä hetkellä yksi maailman turvattomimmista paikoista lapsiperheelle. Väkivallan ja terrori-iskujen riski on erittäin korkea.
Haastatteluhetkellä vastaanottokeskuksessa perheensä kanssa asuva Benafsha halusi puolitoistavuotiaalle pojalleen turvallisen kasvuympäristön ja mahdollisuuden käydä koulua.
Samaan aikaan kun Benafshan perhe muutti Lahteen, mietti esikoisvauvan kanssa kotona oleva Tiia Talvitie mielekästä sisältöä vanhempainvapaalleen. Aikaa olisi vaikka johonkin vapaaehtoistyöhön, josta olisi iloa sekä autettavalle että auttajalle itselleen. Syyskuussa Tiia osallistui Trion kauppakeskuksessa järjestettyyn Vauvan päivään, jossa MLL Lahden yhdistyksen Teija Onnila esitteli Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toimintaa. Palaset loksahtelivat nopeasti kohdilleen.
Lokakuussa aktiiviset ja positiiviset ikätoverit pienine lapsineen olivat jo tavanneet toisensa ja ystävyyden siemen oli kylvetty. Tiia sai ennen Benafshaan tutustumista Mannerheimin Lastensuojeluliiton vapaaehtoisena nopean, mutta kattavan perehdytyksen ystävätoimintaan.
Kielitaitoa vahvistavaa ystävyyttä
Tukea ja ohjausta on tarjottu MLL Lahden yhdistykseltä myös matkan varrella aina, kun sellaista on tarvittu. Teija soittaa tätä varten säännöllisesti kuulumispuheluita ystävätoiminnan suomalaisäideille.
– Sain Teijalta muun muassa hyviä materiaaleja suomen kielen opettamiseen. Kääntäjän töistä haaveilevalla Benafshalla on kova motivaatio oppia suomea nopeasti, joten olen halunnut auttaa häntä siinä kaikin tavoin. Vaikkei itselläni olekaan pedagogista pätevyyttä, Tiia Talvitie kertoo hymyillen.
Koska varsinaiselle kielikurssille ei ole vielä avautunut paikkaa, on ystävän apu alkeiden opettelussa ollut korvaamatonta. Benafsha ja Tiia ovat tavanneet toisiaan usein kirjastolla, jossa on voitu yhdessä harjoitella suomen kielen sanoja ja helppoja lauserakenteita. Viimeksi käytiin läpi netistä löytyvien opetusvideoiden avulla hedelmiä ja vihanneksia sekä tehtiin sanastoon liittyviä kirjallisia harjoituksia.
– Banaani, päärynä, omena, avokado, Benafsha luettelee oppimaansa ja tarjoilee jatkoksi myös muutaman lausenäytteen: – Minun nimeni on Benafsha. Muutin Suomeen kesällä.
Teija Onnila korostaa, että ystävätoiminnassa on tarkoitus tehdä juuri sellaisia tavallisia asioita, jotka ystäväparia itseään kiinnostavat: voi käydä kävelyllä, elokuvissa, kokkailla tai vaikka vain viedä lapsia yhdessä leikkipuistoon – ja jutella hiekkalaatikon äärellä äitien asioita.
MLL Lahden yhdistys järjestää myös yhteisiä tapaamisia, joihin kaikki toiminnassa mukana oleva ystäväparit voivat osallistua. Keväällä vietettiin Koulutuskeskus Salpauksen oppilaskeittiössä leivontailta, jossa leivottiin yhdessä pullaa ja riisipiirakoita iloisen puheensorinan säestämänä.
Benafsha ja Tiia ovat osallistuneet MLL:n yhteisistä tapahtumista Wanhan Walimon pikkujouluihin, ystävänpäivän Malva-vierailuun sekä unelmailtaan. Tiian unelmakarttaan piirtyi illanvietossa muun muassa kaksilapsinen perhe, vähän matkailua sekä oma sauna. Benafsha askarteli omaan unelmakarttaansa viihtyisän huoneen omassa kodissa, sillä tällä hetkellä perhe asuu vielä vastaanottokeskuksessa.
Molempien kulttuurit tutuiksi
Ystävätoiminta on palauttanut Tiian mieliin muistot omalta vaihto-opiskeluajalta, jonka hän vietti Itävallassa. Vaikka kulttuurissa ei ole suuria eroja Suomeen, on vierauden kokemuksesta jäänyt muistijälki. Alkuvaiheessa uusi kaupunkiympäristö bussilinjoineen, ruokakauppoineen ja asukkaineen on aina täysin vieras.
– Lahdessa olen asunut kolmisen vuotta, joten itsellekin moni asia kaupungissa on ollut uutta. Saati sitten toisesta kulttuurista tulevalle, joka ei osaa kieltämme. On hienoa, että ystävätoiminnan kautta olen pystynyt olemaan Benafshalle käytännön apuna kotoutumisessa, Tiia toteaa.
Benafsha kertoo viihtyneensä ihanan rauhallisessa Lahdessa, mutta kaupunki on hetkittäin ehkä hieman liiankin hiljainen. Ja juuri siksi paikallisystävä on niin tärkeä. Ystävä osaa vinkata mitä kaikkea tekemistä kaupungista voisi löytyä ja lähtee usein seuraksikin. Benafsha ja Tiia ovat sopineet tapaamisia kirjaston lisäksi muun muassa Perhetilkkuun, MLL:n monikulttuuriseen perhekahvilaan.
– Parasta on Tiian lämmin ystävällisyys. Hänen hymynsä ilahduttaa aina kun tapaamme. Voin koska tahansa kysyä Tiialta mitä tahansa arkista asiaa, ja hän neuvoo ja auttaa. Olen todella kiitollinen, että MLL järjestää toimintaa, joka helpottaa kotoutumista valtavasti, Benafsha kertoo.
Tämänkertaisen tapaamisen lopuksi ystävykset päättävät piipahtaa vielä Mukava Second Hand Shopissa, sillä Benafshan poika tarvitsisi uudet ulkokengät. MLL Lahden ylläpitämän kierrätysmyymälän vaatteet ja tavarat on saatu lahjoituksina ja kaikki myymälän tuotot käytetään paikallisen lapsiperhetoiminnan tueksi.
Myös lapset ovat jo alkaneet ystävystyä keskenään, vaikka puolen vuoden ikäero onkin aiheuttanut sen, että Benafshan taaperosarjaan kasvaneen pojan mielestä Tiian tytär on vielä hieman vauvamainen. Yhteisiä leikkejä alkaa iän myötä varmasti löytyä yhä enemmän, kuten myös yhteisiä suomen kielen sanoja. Kesän koittaessa esimerkiksi Launeen perhepuisto ja kaunis sataman seutu tarjoavat sekä äideille että lapsille sopivia ajanviettopaikkoja, jossa voi samalla jutella vaikka Afganistanin kulttuurista ja historiasta.
Benafshan ja Tiian lämminhenkisestä yhdessäolosta on helppo tehdä sydäntä lämmittävä johtopäätös: Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta on todellista win-win-ystävyyttä.